14 juli 2008

Hejja Fredrik!

Det debatteras rätt hårt om kärnfamiljen, svenssonliv och jämställt föräldraskap både här och där just nu. Min gamla hjälte Maria Sveland drog igång det (och tappade mååånga många pluspoäng) och nu bubblar det i forum och mailinglistor jag är med på. Sjukt intressant och viktigt. Något jag tänker mycket på. Jättemycket.

Det är inte så mycket killar inblandade i de diskussioner jag läser, men dom finns. Fredrik Emdén formulerar sig skitbra här. Läs och begrunda!

10 Comments:

Blogger Borv said...

Kom igen nu Hanna! Ni som stod bakom Sveland (syftar på ditt citat "gamla hjälte") efter att ha läst Bitterfittan, kan inte vända henne ryggen nu. Hennes grundtes är fortfarande densamma, eller hur? Sen håller jag med om att det inte är vare sig svart eller vitt, utan frågan om "kärnfamiljen" är mer komplicerad än så.

Sveland är en nagel (en mycket viktigt sådan) i ögat på många, vilket gör henne till en mycket viktig debattör. Sen kan ingen ha 100% rätt i allt de säger.

By the way, Fredrik Emdéns artikel var bra och tänkvärd. Som sagt, allt är inte svart eller vitt.

23:07  
Anonymous Anonym said...

Håller med dig Hanna och Emdén.
Och varför kan inte kärnfamiljen räknas in som en av alla konstellationer?
Jag måste säga att Emdén har rätt.
Själv är jag en halv-Svensson då inte allt stämmer in. Jag har dessutom en bit av regnbågen i mitt liv, dock inte inom den egna familjen, men i min närhet.
Jag kan inte förstå varför detta ens måste debatteras, då en debatt snarare delar in i fack än lägger alla i samma stora säck som en fin "gott & blandat-påse"

00:28  
Blogger Did you give the world some love today, babe said...

Det måste debatteras för att många, många fortfarande lever i ojämställda kärnfamiljer. Det är faktiskt så. Det är lätt att bara se till sig själv, men hela landet kryllar av kvinnor som drar ett enormt lass och män som inte tar ut föräldraledighet.

Jag håller med dig, borv, Sveland är en nagel i ögat som behövs. Hon får ju folk att debattera, eller hur? Gott så.

08:49  
Anonymous Anonym said...

Jag tycker att du som påstår att män inte vill
ta ut föräldraledighet läser följande:

- Det är kvinnorna som hindrar männen att ta ut sin lagstadgade pappaledighet, inte papporna som är ovilliga att vara hemma.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=383166&previousRenderType=1

09:47  
Anonymous Anonym said...

tja, jag skiter i vilket
jag vill bara ut o supa

så när?
i nästa vecka var det ju?
måndag?

för sen är jag borta igen...

kram kram
Anne
ps. vi mejlar va? kan inte mitt nummer än

11:10  
Anonymous Anonym said...

Det är också intressant att fundera på var den där "balansen" som Emdén talar om grundar sig i. Alltså hur skapas känslan av balans? Vad är det som gör att vi tycker att ett radhuse och att skaffa ett syskon till första barnet är tecken på balans. Jag tycker Emdén struntar i strukturerna. Och gör man det kan alla beslut och beteenden motiveras utifrån individens behov. Men det är väl inte hela sanningen?

11:57  
Blogger Did you give the world some love today, babe said...

Jag påstod verkligen inte att män inte vill ta ut föräldraledighet. Jag skrev att de inte gör det.

Mera debatt, det leder till insikt och i bästa fall förändring, och mera Sveland som får oss att debattera.

13:29  
Anonymous Anonym said...

...jissus...Jeg får angst...og føler at jeg, som kvinne ikke krever nok fra samfunnet (les meg selv, og andre kvinner)...Er det så feil å nyte små stunder av balanse og lykke? Må alt være så gjenomtenkt og utviklet, jamlikt og alt det der...JEG ORKER IKKE!

23:44  
Anonymous Anonym said...

Fredrik:
Tyvärr är DN-artikeln missvisande.
Titta i källmaterialet och där ser man att majoriteten av både män och kvinnor anser sig ha bestämt lika mycket:
http://www.regeringen.se/content/1/c6/04/97/66/8eeff733.pdf

22:54  
Blogger hanna said...

Borv - Klart att kvinnor som Sveland behövs. Hon har gjort jättmycket för att ta den här diskussionen till ytan. Men efter hennes sista inlägg så insåg jag att vi inte tycker likadant - och alltså är hon inte min hjälte längre. Kronan på sne liksom.


Anne - Jag mailar!

09:12  

Skicka en kommentar

<< Home