22 november 2009

Ibland är det så jävla svårt med en treåring hemma

Frank satt och gosade i mitt knä innan läggdags ikväll. Plötsligt började han löjla sig och låtsaspruttade så att saliven sprutade. Och så kommer det:

- Du är äcklig mamma, jag tycker inte om dig.
Och så skrattar han högt och tillgjort och vrider sig ur mitt grepp.
- Varför säger du sådär Frank? Jag blir ju jätteledsen.
- För att du är äcklig. Jag tycker att du ska flytta någon annanstans.

Jag är inte hundra på var det kommer ifrån, men jag antar att han har snappat upp det från de äldre kidsen på dagis. Det viktigaste är väl i och för sig hur man bemöter det. Men jag vetefasen hur. Jag tror inte på att ignorera i det läget, det är annars en strategi vid de värsta trosstunderna här. Men det känns för viktigt. Nu försöker vi berätta att man inte säger så till någon. Att vi blir ledsna när han säger så till oss. Men han skrattar bara vidare och upprepar det han sagt.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tror som du säger att det är väldigt viktigt att markera att det är fel att säga så, ni blir ledsna osv Fråga honom hur han skulle känna om ngn sa så till honom. Han kanske inte kommer ta det till sig men jag tror på att va väldigt tydlig, varje gång han beter sig så här. Sätt gränser.

Lycka till!

21:29  
Blogger sugplopp said...

Det här kanske inte är vad du vill höra, men det får mig att förstå att man kanske inte är ensam. Plus att det är sjuuuuuukt roligt att se Malte inkarnerad i en vuxen karl.

http://www.youtube.com/watch?v=5FcYJgr46Ak

22:43  
Blogger Anna S said...

ÅÅåå frustration. Här har vi liknande scenarion med en totalt ologisk men råbestämd herre. Man blir galen.

22:11  
Blogger Tove Kungsholmen said...

Här är det mer problem med att hon slår oss. Tror inte på att ignorera varken det eller det du beskriver. Har inget bättre tips än att upprepa att det inte är ok. Hojta om du får ngt bättre!

00:47  
Anonymous Fina said...

Ah, "skönt att höra", min 3,5-åring gosar och säger "jag älskar dig" men så rätt vad det är kommer "jag hatar dig - du får inte sova bredvid mig - jag gillar INTE pussar". Vi har oxå tydligt och bestämt kört på att säga att det man INTE får säga så och att man blir ledsen. Vad ska man annars göra? Till grejen hör att jag VERKLIGEN ogillar ordet HATA och inte använder det. Tycker det är ett starkt ord. Så spolieras allt i Blommig Falukorv "jag hatar tomater..."
Jag hoppas det är en "faaas".

11:57  
Anonymous Camillas lockar said...

Peo gör det också. Lite grann ibland. Jag markerar väldigt tydligt att sådär säger man inte. Till mamma eller någon annan. Då blir den personen ledsen. Basta.

:-)

19:45  

Skicka en kommentar

<< Home